Välkommen återkomst för Engels

Publicerad i Fria Tidningen 15/1 2014

Bild 

När jag var yngre och aldrig missade tillfället att gå på ett socialistiskt stormöte eller delta i demonstrationer mot nazismen, borgarna eller det världsomspännande kapitalistiska systemet fanns det en liten grupp som kallade sig Engelsister. Vi andra var socialister, marxister eller anarkister men dessa bekände sig alltså till Engels. Det var en märklig samling människor och vi andra var alltid under intrycket att det var en sort elitistisk pose, ett stilsäkert avståndstagande från breda strömningar. Men kanske, tänker jag nu, var det en sort solidaritetshandling med ideologen som glömts bort. För när var det senast någon som tog namnet Friedrich Engels i mun, det vill säga, utan att samtidigt nämna hans med välbekanta kompanjon? Engels denna champagnekommunist, fabriksägare, militärstrateg, rävjägare och grundare till den historiska materialism som Stalin tog som grundideologi i hela det Sovjetiska samhälle, med förödande konsekvenser.

Men varför väljer då den brittiska historikern Tristram Hunt att skriva en biografi om Engels? Svaret kommer redan efter några sidor, Engels är nämligen enligt Hunt betydligt viktigare för den marxistiska ideologin framväxt och Kapitalets tillkomst än man vanligtvis brukar tillskriva honom. Engels försörjde inte endast sin partner och vän genom hela arbetet med marxismen portalverk Kapitalet, han försåg även Marx med ”centrala insikter om hur arbete och kapital faktiskt fungerar”. Fabrikören Engels hade på ett helt annat sätt än Marx möjligheten att se och förstå kapitalismens maskineri från fabriksgolvet i Manchester och per brev försåg han Karl Marx med både hård fakta som nydanande teoretiska insikter.

Engels kommunist i Frack är både en initierad och levande biografi över en av dem som påverkar 1900-talet mest. Kronologiskt löper den från ungdomens första insikter och mustascher till ålderdom då Engels outtröttlig arbetar för att bevara och föra Marx skrifter vidare. Från sitt sista residens i London styr den gryende kommunistiska rörelsen, för korrespondens på flera språk, och försöker ihärdigt framhålla den vetenskapliga marxismen framför den utopiska socialismen. Parallellt med levnadsteckningen förklarar Hunt tydligt över marxismens idéhistoria, allt ifrån den inledande religionskritiken och de tongivande impulserna från Hegel till mötet med tidigt utopisk socialism och vidare mot den viktiga insikten om att det inte är anden, individen och idéerna som förändrar samhället – vilket är den idealistiska teorin om utveckling – utan de materiella förhållandena som är avgörande för utvecklingen. Hunt tar ingenting för givet utan arbetar med låga läsetrösklar, alltid artig och oförskämt balanserad – detta är en mycket brittisk biografi! Något som inte minst märks på den retoriska slagfärdigheten som ibland överskuggar stringensen.

Översättningen är god, men inget att jubla över. Av någon märklig anledning har Marx och Engels egna citat översats från engelska till svenska istället för från det mer närliggande språket tyska. Det är en mindre anmärkning som inte gör Engels kommunist i frack till en mindre läsvärd biografi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s